W jakich butach jeździcie? Opinie o obuwiu motocyklowym

Opisy recenzje kasków, kurtek, rękawic, spodni, butów oraz pozostałej części garderoby na motocykl.

Moderatorzy: qiun, prezes, gojo

W jakich butach jeździcie? Opinie o obuwiu motocyklowym

Postprzez patryk2340 29 gru 2008, 01:25

Witam. Kompletuję swój strój na moto, pozostało mi jeszcze zainwestować w jakieś buty. Wiadomo- na różnych forach milion opinii, co człowiek to inne zdanie na temat danego modelu. Większość opinii wygląda tak: "kupuj, bo fajnie wyglądają", "warto, bo mój brat cioci wujka siostry dziadka szwagra znajomy ma takie i jest zadowolony" itp itd... Dlatego najbardziej interesują mnie opinie ludzi, którzy jeżdżą w danych butach od jakiegoś czasu, zdążyli już je sprawdzić w różnych warunkach (deszcz, zimno itp). Prosiłbym w wpisanie w tym temacie w jakich papciach jeździcie drodzy koledzy, no i jakąś krótką recenzję (jak długo jeździcie, czy jesteście zadowoleni, czy nie no i dlaczego). No i ostatnia istotna sprawa- cena bucików ;) Będę bardzo wdzięczny :piwo: pozdro
patryk2340

Sprzęt: CBR F2
GG: 7566022

Re: W jakich butach jeździcie? Opinie o obuwiu motocyklowym

Postprzez John Doe 29 gru 2008, 03:18

Buty ważna sprawa!!!

Po szlifie w adidaskach miałem niefajnie spuchniętą lewą stopę więc postanowiłem kupić jakieś obuwie bardziej nadające się do jazdy i nie zbankrutować.
Wybrałem Adrenaline CRX, płaciłem coś koło 360 pln.
Nie mam za dużego porównania,to moje pierwsze tego typu buciki,jeżdziłem w nich w lato jaki w grudniu, dało radę ;) Generalnie jak było zimno to całą moja uwagę zajmowały skostniałe z zimna ręce, wydaje mi się że używając odpowiedniej skarpetki da rade i w zimie ;)
Nic nie odpadło,nic się nie podarło, myślę że mogli dać wyżej sięgający zamek.
Nawet w miarę wygodnie da się w nich chodzić (wiadomo,czasem trzeba dojść z baru do motocykla :lol2: )
Crash testów jeszcze nie przeprowadzałem i wolę tego nie robić.
Po zakupie nie czując na kostkach łopotu falujących nogawek spodni jakoś zacząłem szybciej jezdzić (na prostych ma się rozumieć :P )
--------------------------------
Jeśli blizny dodają charakteru to moje moto jest ku***sko charakterne....
John Doe

Sprzęt: CBR F4i Sport 2001
GG: 1174890

Postprzez MAT 29 gru 2008, 09:07

Też przymierzam się do kupna butów i wiadomo ważną sprawą jest ile jest się w stanie wydać.
Ja upatrzyłem sobie Sidi Vertigo, wysoka cena ale buty polecane i z duża ilością ochraniaczy, i co ważne mają regulacje na łydce-co przydaje się jak ktoś ma większą. Posiadają też wentylacje otwieraną z boku. Jak już będę testował to napisze swoja osobistą opinię.
Pojeździłem po sklepach mierzyłem też inne i np: alipnestars były w kostce dla mnie za ciasne. Warto odwiedzić kilka sklepów i sprawdzić jak stopa czuje się w butach, pod uwagę tez trzeba brać to że więcej w nich się jeździ niż chodzi.
MAT

Sprzęt: Honda CBR600RR
GG: 18846188

Postprzez qiun 29 gru 2008, 11:25

Ja śmigam w butach SIDI VERTIGO TEPOR i jestem z nich bardzo zadowolony, noga mi się w nich praktycznie nie poci, są bardzo wygodne do chodzenia i do samego śmigania oczywiście. Są drogie ale stanowczo polecam.
Zanim odkręcisz manetkę pomyśl ...
qiun
Administrator

Sprzęt: CBR F3

Postprzez patryk2340 29 gru 2008, 15:24

To fakt, widziałem Sidi Vertigo i jedno co wiem napewno to że są to chyba najładniejsze buty na moto :mrgreen:
Są też napewno mega bezpieczne, sądząc po ilości ochraniaczy. Jednak pierwsze moje skojarzenie było takie, że są to buty typowo na tor, a chcąc je używac na codzień będzie się przeżywac katusze... Widocznie tak nie jest (niestety nie przymierzałem ich, tylko ogladałem). Jednak ta cena jest jak dla mnie trochę zaporowa...
patryk2340

Postprzez qiun 29 gru 2008, 20:42

Co tanie do drogie.... i kurde w sprawach motocyklowych to się często sprawdza, znajomy kupił buty skórzane i po 1,5 roku użytkowania były całkowicie rozklekotane, rzepy poodrywane i generalnie nie wyglądały zbyt pięknie :| a dał za nie 250 zł ....
Zanim odkręcisz manetkę pomyśl ...
qiun
Administrator

Sprzęt: CBR F3

Postprzez MartinBikesManiac 29 gru 2008, 21:05

Witam,ja smigam na alpinach s-mx3 GTX można je teraz kupic za ok 400zł jeśli miałbym je ocenic na skalę 1-6 dostały by 4 może 4+ .Są wygodne dosyć bezpieczne ,noga się nie poci zbytnio ale po ponad 2 latach materiał na środkowych krawedziach się przyciera..Taki sam efekt jak w mych poprzednich butach z tym że kosztowały 40 euro .A dając za buty ok 800zł człowiek spodziwea się wmiarę super obuwia ale cóż..;) Teraz w promocji są Alpiny Super tech z 1280 na 689 są to super bezpieczne buciki ale na chwilowe wypady po mieście męczące jest ich ubieranie...BDB są też buty Sidi lub Diadora Ale też trochę drogie..Koledze załatwiłem coś takiego

http://www.allegro.pl/item513045560_mot ... kazja.html

z tym że za ok 340zł i bardzo sobie je chwali łączą w sobie buty turystyczno-sportowe...;)
Przy zakupie butów warto sprawdzić aby były dosyć bezpieczne.Znajomi mieli buty Akito i Nitro i mając je na nogach 1 nogą nazdepnął na palce 2 nogi to miał uczucie jak by miał założone adidasy ..Więc po co komu takie buty w dod za ok 300-400zł ;) Pozdr..
SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY.CZĘŚCI TUNINGOWE DO SAMOCHODÓW.ZAWSZE SUPER CENY !! ;P
MartinBikesManiac
Moderator

Sprzęt: Fajny..;P
GG: 1970398

Postprzez patryk2340 29 gru 2008, 21:19

Na fotkach fajnie wyglądają te Adrenaline CRX :) Właśnie za takie pieniądze najchętniej bym kupił buciki, no ale nie lubię kupować w ciemno (czyli przez neta bez przymiarki)
patryk2340

Postprzez MartinBikesManiac 29 gru 2008, 22:27

Oczywiście buty najpierw trzeba dobrze dopasować i najlepiej kupic rozmiar większy niż się ma zwykłe..
Buty śa też w Inter Motors w katalogu na stronie gł http://www.intermotors.pl/catalogue.php A w sklepie najlepiej podać Nr Kat A0901/08/10_ _ Tylko że w katalogu cena 379zł ;|
SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY.CZĘŚCI TUNINGOWE DO SAMOCHODÓW.ZAWSZE SUPER CENY !! ;P
MartinBikesManiac
Moderator

Sprzęt: Fajny..;P
GG: 1970398

Postprzez patryk2340 30 gru 2008, 15:23

Hmmm z tego co widzę w tym ich sklepie online to cena butów to 484zł :| W dodatku tylko jakieś małe rozmiary są...
MartinBikesManiac, jak coś to byłbyś w stanie załatwić je w jakiejś dobrej cenie? :mrgreen:
patryk2340

Następna strona

Powrót do Ubiór motocyklowy