Motocykliści, uważajcie na białe vany !!!

Stawiasz "pierwsze kroki" na dwóch kółkach ? A może chciał byś spróbować jazdy wyczynowej ?

Moderatorzy: qiun, prezes, gojo

Re: Motocykliści, uważajcie na białe vany !!!

Postprzez gojo 30 lip 2008, 17:36

John Doe napisał(a):Zauważyłem że mieszkasz w okolicy, może dasz się namówić na zaprezentowanie swojej maszyny?

Pewnie. Wpadnij do Raciborza, to walniemy jakąś rundkę po okolicy i wymienimy doświadczenia :) Jeśli o mnie chodzi, to możesz wpadać nawet jutro/pojutrze po południu, lub jakoś w weekend (wal na priva, to się ugadamy) :)

John Doe napisał(a):Zadam głupie pytanie, a jak to u Ciebie wygląda? rysujesz jakaś linie przed którą masz się zatrzymać i stopniowo zwiększasz prędkość jazdy? Bo najlepiej chyba byłoby to robić z kimś do pomocy kto dawałby sygnał do hamowania.... tak mi się przynajmniej wydaje :)

W sumie linia niepotrzebna. Tu mniej chodzi o element samo-zaskoczenia, tylko o wyrobienie sobie podświadomego, poprawnego odruchu dozowalności hamulca, żeby w sytuacji podbramkowej nie zblokować przodu i nie pojechać ślizgiem. Czyli hamujesz dość mocno, mocniej - na pograniczu przyczepności przedniej opony. Jest szansa, że w sytuacji bitewnej też ci się uda tej przyczepności nie przekroczyć :)
--
gojo @ CBR600FSport'01
gojo
Moderator

Sprzęt: CBR F4i Sport

Postprzez napsterr 31 lip 2008, 12:03

sbstg napisał(a):o tak, złośliwość... z zasady trzymam dystans. Spotykam czasami kiedy dojezdzam do świateł, że ktoś celowo otwiera drzwi w aucie by to uniemożliwić.

Potwierdzam też to zauważyłem. ale kogo to obchodzi że samochodziarze się irytują staniem w korkach! albo nie patrzenie w lusterka i wcale nie trzeba moto kręcić żeby jakiś baran wyjechał nie patrząc czy ktoś wyprzedza go.
Tutaj bardzo polecam technikę jazdy taksiarzy ci są the best.
napsterr

Sprzęt: CBR 600 F3

Postprzez Nerio 31 lip 2008, 17:40

Mam nadzieję, że nikt z forum nie jest taksiarzem, bo ja bych ich wszystkich wsadził do komory i odkręcił kurek z gazem :twisted:
Damian
Honda CBR 600 F3 '97
Warszawa
Nerio

Postprzez John Doe 31 lip 2008, 18:59

Eeee tam nie ma co generalizować,każdy może mieć zły czy gorszy dzień.To tak jak z pozdrawianiem się motocyklistów, tak na 10 to tylko 7 odpowiada więc nie ma co wieszać psów na wszystkich.

Ja dziś nie miałem problemu z innymi użytkownikami dróg, byłem tak zakręcony że najpierw zostawiłem kluczyk w stacyjce na parkingu (dobrze ze chociaż blokadę założyłem) a później jeździłem jak katamaranem, stojąc w kolejce pod światłami. Pewnie kierowcy byli zdziwieni że nie szarżuję jak większość z bikerów na sportach :P Oświecił mnie jakiś człowiek na VTR-ce,śmigając pomiędzy samochodami.
--------------------------------
Jeśli blizny dodają charakteru to moje moto jest ku***sko charakterne....
John Doe

Sprzęt: CBR F4i Sport 2001
GG: 1174890

Postprzez Nerio 31 lip 2008, 19:11

Masz rację, że nie ma co sprowadzac wszystkich pod wspólny mianownik, ale Ty nie wiesz co to są warszwscy złotówkarze :evil:
Damian
Honda CBR 600 F3 '97
Warszawa
Nerio

Postprzez John Doe 31 lip 2008, 19:48

Nerio napisał(a):Masz rację, że nie ma co sprowadzac wszystkich pod wspólny mianownik, ale Ty nie wiesz co to są warszwscy złotówkarze :evil:

hehehe kiedyś (w 2001) trafiłem na takiego co chciał za kurs z Dworca Centralnego na Krakowskie Przedmieście 70 pln. Zobaczył wieśniaka z mapą w ręce i postanowił szybko dorobić:) Trochę niegrzecznie go wyśmiałem :) Ale za to w Warszawie masz drogi o niebo lepsze niż ja u siebie :) fajna to ja mam niedokończona obwodnicę, coś kolo 5 km:P
--------------------------------
Jeśli blizny dodają charakteru to moje moto jest ku***sko charakterne....
John Doe

Sprzęt: CBR F4i Sport 2001
GG: 1174890

Postprzez Nerio 01 sie 2008, 14:29

W Wa-wie z nawierzchnią wcale nie jest tak kolorowo jak Ci się wydaję. W niektórych miejscach na przelotówkach są takie kolejiny, że aby zmienic pas ruchu wypadałoby zatrzymac się i przeprowadzic moto na sąsiedni pas :) Nie zapominaj też o dziurach, które są takie, że jadąc po nich patrzę która owiewka zacznie mi pierwsza odpadac :)
Damian
Honda CBR 600 F3 '97
Warszawa
Nerio

Postprzez marshel 09 gru 2008, 21:58

To Panowie Ostatnio Miałem Zaje*** Sytuację , Przeżywałem Po Tym Chyba Z 2 Godziny;pP

Więc tak Pięknego Dnia Pojechałem Sobie Pod Szkołę Po Kumpla Kończył On o 18.30 A Był To Już Październik , Wiec Było Ciemno Pod Szkoła jest taki parking gdzie jest ulica jednokierunkowa więc pięknie wjechał wjazdem, zgarnąłem kumpla i pieknie podjezdzam pod wyjazd na swoim pasie ażżżż TU NAGLE!! Kierowca Busu <środek cały oświetlony na niebiesko i jakieś lampki na kołach ;)))> wjeżdza na parking ale wyjazdem <czyli pod prad> ja akurat nadjechałęm a na dodatek ON Patrzył w lewo podajze a nei do przodu i wjechal na moj pas odruchowo zahamowałem nie było gdzie uciekac z lewej chodnik i wysoki stopien , on prosto na mnie a wstecznego nie ma;/;/;/;/ hehehe:PP zaczynam trapic nagle sie odwrocil i zahamował ok 30cm przed de mna z piskami , kumpel zesiadl z moto otworzyl drzwi wygarnal mu co mysli on wycofal wsiadlismy i pojechalismy na chate:PP ja nawet do neigo nie podchodizlem bo chyab z kasku bym mu przywalil ;PP hehe;P wiec na Busy tez uwazajcie strach!!;pp

Pozdro i Naprawdę Niekiedy Nie Mamy Szans Ucieczki ..... Szkoda;/;/;/;/:((
marshel ... CBR 600 FJ Hurricane
marshel

Sprzęt: CBR 600FJ Hurricane

Postprzez tomekjzg 30 lip 2009, 08:34

:!: w ostatni weekend w warszawie na puławskiej dostawczy mercedes zawracał i wyjechał tuż przed motocykl, oczywiście nie miał szans wyhamować i niestety doszło do tragedii, młode małżeństwo (ok 30) straciło życie a ich mała córeczka rodziców. koledzy naprawde uważajcie....
tomekjzg

Sprzęt: f2 pc-25

Postprzez dziadek 14 paź 2009, 10:53

I nie tylko białe vany.Będąc na rondzie,oczywiście wtedy miałem już pierwszeństwo,kierowca niebieskiej betoniary wtoczył się na skrzyżowanie,bezczelnie patrząc na mnie.Oczywiście hamowanie,koło skręcone,piach na asfalcie i gleba.Może zrobiłem to zbyt nerwowo,ale wymuszenie pierwszeństwa było ewidentne.Betoniarz spokojnie pojechał dalej,zwykły ćwok.Rada,musimy jeździć pamiętając o zasadzie ograniczonego zaufania.Chociaż mamy pierwszeństwo,to trzeba uważać co zrobią inni.
dziadek

Sprzęt: honda cbr 600f3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy, stunt