placic mandat czy nie?

Informacje dotyczące rejestracji, ubezpieczenia i innych.

Moderatorzy: qiun, prezes, gojo

placic mandat czy nie?

Postprzez uszu 06 maja 2009, 14:56

opisze moze sytuacje :
w marcu 19tego byl dzien ojca ponad 2 tys ludzi zebralo sie na piknik do parku obok droga do przelaotu wysmienita wybralem sie z kumplem polatac i zapomnialem ze tam sa ludzie cisnalem 210 rzecz jasna ze z tylu ludzi ktos musial zadzwonic na gwardie pojechalismy po reszte ekipy i tak latalismy do wieczora potem zaparkowalismy moto przed domem jednego z kumpli i pilismy piwo przyjechali zieloni(gwardzisci) spisali mi rejestracje i pojechali dzisiaj przyszedl mandat 90e do zaplaty za nieczytelna rejestracje (mialem wygieta) czy obowiazuje mnie zaplacenie skoro mnie nie zatrzymiali ani nie bylo mnie przy moto ? czy tak w polsce moga tak wlepic mandat bo jesli nie to udam glupa ( nawet udawac nie musze :lol2: ) i nie zaplace. Prosze o sprostowanie
Obrazek
Obrazek
uszu

Sprzęt: szukam litRRa
GG: 725001

Re: placic mandat czy nie?

Postprzez patryk2340 06 maja 2009, 16:43

Witam, wygląda na to, że są świadkowie Twoich wyczynów... Nie ważne, że nie złapali Cię na gorącym uczynku, widocznie ludzie zeznali że to Ty jechałeś i to raczej wystarczy. Jak nie zapłacisz, to niedługo komornik zawita do Ciebie i sam sobie weźmie (ściągną z wypłaty albo zabiorą jakąś rzecz, której jesteś właścicielem- oby nie moto :D )To tyle.

p.s. Staraj się używac znaków interpunkcyjnych- ciężko się czyta tekst bez nich ;) pzdr
patryk2340

Sprzęt: CBR F2
GG: 7566022

Postprzez uszu 06 maja 2009, 19:47

dziekuje za sprostowanie, tak wiec w sobote zawitam na komendzie i zaplace :)
szerokosci :moto:
Obrazek
Obrazek
uszu

Sprzęt: szukam litRRa
GG: 725001

Postprzez MartinBikesManiac 06 maja 2009, 22:42

W Polsce za nieczytelną tablicę jest mandat w wys 100zł ,ale mandat ale takiego mandatu nie można otrzymać np jak moto stoi na parkingu poza drogą (zjazdy parkingi w lesie) lub moto stoi na własnym podwórku.Poza tym niestety ale trzeba zapłacić,inaczej wniosek do sądu Grockiego.
Miałem taki przypadek stałem na postoju (leśnym) poza drogą i policja za lekko wygiętą tablice chciała mi dać 100zł.Mandatu nie przyjąłem tłumacząc się tym,że ziom mi ją wygiął tuż przed ich wjazdem a po 2 moto stoi poza drogą.Policjant zrobił zdjęcie i zaczął pisać wniosek do sądu Grockiego po napisaniu przeszło 3/4 wniosku oddał mi dokumenty i czekał czy wyjadę z tablicą wygiętą czy nie.Wyprostowałem i pojechałem :)
SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY.CZĘŚCI TUNINGOWE DO SAMOCHODÓW.ZAWSZE SUPER CENY !! ;P
MartinBikesManiac
Moderator

Sprzęt: Fajny..;P
GG: 1970398

Postprzez babel0687 06 maja 2009, 23:01

jakieś pół roku temu dostałem mandat za prędkość oczywiście.... jakieś 200zł i 4 punkty wsadziłem go gdzieś w kieszeń i zapomniałem o nim... niedawno przyszło mi wezwanie do urzędu poszedłem i gość mówi ze chodzi o niezapłacony mandat żebym zapłacił naliczyli mi jakieś 6,50zł odsetek za 6 może 7 miesięcy:P
Bo przecież kochasz to ponad życie...
babel0687

Sprzęt: CBR F3
GG: 3177554

Postprzez MartinBikesManiac 06 maja 2009, 23:04

No to serio masakra :mrgreen: Chyba będziesz musiał :moto: sprzedać :) Tak samo naliczają za Pzu jak się spóźnisz..:)
SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY.CZĘŚCI TUNINGOWE DO SAMOCHODÓW.ZAWSZE SUPER CENY !! ;P
MartinBikesManiac
Moderator

Sprzęt: Fajny..;P
GG: 1970398

Postprzez babel0687 06 maja 2009, 23:07

Dlatego nie płace mandatów, czekam aż się sami upomną:P
Ty "uszu" jeśli chcesz mieć czyste sumienie i nie będzie Ci to dawało spokoju to idź i zapłać, tylko nie idź na komendę bo tam się nie płaci:P hehe
Bo przecież kochasz to ponad życie...
babel0687

Sprzęt: CBR F3
GG: 3177554

Postprzez John Doe 07 maja 2009, 00:24

Gdyby to było takie pewne że Cię wezwą i dadzą spokojnie zapłacić z takimi smiesznymi odsetkami to też bym nie płacił w terminie i pewnie sporo kasy bym zaoszczędził, z jakiś 1000 w tym sezonie. I pewnie wszyscy by tak robili licząc na to że się upiecze.

Ale słyszałem że czasem nie ma lekko i podobno z niencacka skarbówka może siąść na konto ew zatrzymać nadpłate podatku.
--------------------------------
Jeśli blizny dodają charakteru to moje moto jest ku***sko charakterne....
John Doe

Sprzęt: CBR F4i Sport 2001
GG: 1174890

Postprzez prezes 07 maja 2009, 01:59

czy sciagnac sobie z twojego konta moga to nie wiem ale zwrot z podatku "przytulic" i owszem - wiem bo w tamtym roku rozliczeniowym mialem niezaplacony mandat 100zl + ok 12zl odsetek za ponad rok no i mialem jakos zwrot z podatku, pomniejszony juz o ten madat oraz pisemko "szanowny panie, ble ble ble, kwota zwrotu podatku zostala pomniejszona o nie wplacone terminowo mandat ( czy cos w tym rodzaju) "
Motocykle To Nie Wszystko, Ale Wszytstko Bez Nich Jest Niczym....
prezes
Moderator

Sprzęt: CBR 600 F3
GG: 4334932

Postprzez Yako 07 maja 2009, 14:12

[quote="Ale słyszałem że czasem nie ma lekko i podobno z niencacka skarbówka może siąść na konto ew zatrzymać nadpłate podatku.[/quote]

Ja nie słyszałem tylko doświadczyłem tego na własnej skórze. Mandat 100 a urząd skarbowy blokuje konto nie do wartości mandatu, lecz wszystkie środki, jakie na nim są. Chyba lepiej zapłacić niż potem załatwiać, bo odkręcanie tego trwa ok tygodnia.
nie sztuka się rozpędzić ,sztuka to zatrzmać się choć 1 mm przed ......
Yako

Sprzęt: CBR 600 F4i
GG: 8035665

Następna strona

Powrót do Prawo