r   e   k   l   a   m   a

Ustawianie rozrządu CBR F3

Hurricane F1 PC19 (1987-1988), F1 PC23 (1989-1990), F2 PC25 (1991-1994), F3 PC31 (1995-1996), F3 PC31 (1997-1998), F4 PC35 (1999-2000), F4i PC35 (2001-2006), F Sport PC35 (2001-2002)

Moderatorzy: prezes, MartinBikesManiac, maciekx

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: CzLop dodano: 21 sie 2011, 21:00

JA w samochodach jak mi się przestawił rozrząd albo zrywał pasek to ostawiałem następująco:
ostatni tłok jak idzie do dołu to zawór ssący żeby się otwierał... ale zawsze czasem trzeba małe koartykulacji doprowadzić Nie wiem Czy ci coś pomoże ale myślę że coś Ci pomorze :)
POSZUKUJE F4i Dawce na streeta :)
Awatar użytkownika
CzLop
 
Posty: 103
Rejestracja: 01 sie 2011, 15:21
Lokalizacja: LOP-LUBLIN
Sprzęt: CBR Street
GG: 9222193

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Zymelpmi dodano: 21 sie 2011, 21:13

Hmm wydaje mi sie ze z rozrzadem wszystko jest ok bo mam ustawione wedlug serwisowki. Mialem problem wczesniej z uszczelka pod glowica... chyba. bo bialy dym mi szedl z rury i mialem wode w misce olejowej i na cylindrach. Wymienilem uszczelke a problem z rozrzadem wyszedl po drodze bo ktos przestawil mi tloki a dolnego walka nie zaznaczylem i kicha musialem kombinowac, ale z serwisowka poradzilem sobie. Czasami sie odezwie ale nadal daje gesty dym wydaje mi sie ze jeszcze gdzies byla woda np w chlodnicy oleju albo w misce troche zostalo. Dodam ze w ukladzie nie ma wody. wiec to nie idzie z ukladu chlodzenia. i teraz pytanie czy to swiece szlak trafil czy poprostu te resztki wody musi przepalic. Tylu nas tu jest na forum ale ciezko o pomoc wypowiada sie tylko garstka niestety. Dzieki kolego za info. Masz jakis pomysl z tym problemem jaki teraz mam? Jak krece moto to za ktoryms razem na ssaniu chwyci mruknie kilka razy gasnie i bialy gesty dym leci tak jak po tym jak woda sie dostala. Pozniej krece krece strzeli w tlumik i du**. i ta sytuacja sie powtarza jak krece dalej. Ale rozrzad raczej nie bo chwyta ale zalewa woda. nie wiem czy swiece juz sa do niczego czy jak? kurde nie wiem juz nic. Zaraz zaczne silnika szukac w necie chyba
Zymelpmi
 
Posty: 125
Rejestracja: 24 mar 2011, 22:30
Sprzęt: Cbr f3
GG: 8554612

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Fenek16 dodano: 21 sie 2011, 22:05

Nie wiadomo co tam się wydarzyło kiedy źle ustawiłeś rozrząd za pierwszym razem i waliło w gaźniki, jeśli zostało wody w cylindrach to mogło gdzieś ja wrzucić. JA proponuje wyjąć świece, wyczyścić i wygrzać nad gazem, a dla pewności (zanim spróbujesz pierwszy raz odpalić) poluzuj śruby od komór pływakowych w gaźnikach i zobacz czy zdrowe paliwo z nich leci...
Awatar użytkownika
Fenek16
 
Posty: 158
Rejestracja: 20 lut 2010, 19:39
Lokalizacja: Starachowice / Warszawa
Sprzęt: F3 97r.
GG: 5450333

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Zymelpmi dodano: 21 sie 2011, 23:03

Paliwo leci zdrowe bo gazniki byly puste jak je zakladalem. Sprawdze jutro swiece i zdam relacje. A jezeli czyta moje posty jakis spec co juz przechodzil podobna sytuacje prosze o info jakies. LwG
Zymelpmi
 
Posty: 125
Rejestracja: 24 mar 2011, 22:30
Sprzęt: Cbr f3
GG: 8554612

Reklama

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Zymelpmi dodano: 24 sie 2011, 20:13

Swiece przepalilem nad gazowka. Iskra zdrowa. Paliwo dostaje. I ten sam problem co wczesniej. Chwyta na 2 sekundy moze i gasnie znowu i ten gesty bialy dym. Plynu chlodniczego nie ma w ukladzie. Moto bez chlodnicy. Olej zmieniony. Chlopaki? ratujcie. Gazniki wyczyszczone. Fajki dobrze zalozone. Aku mocne. kreci dobrze. Skąd ten biały dym?!
Zymelpmi
 
Posty: 125
Rejestracja: 24 mar 2011, 22:30
Sprzęt: Cbr f3
GG: 8554612

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Fenek16 dodano: 26 sie 2011, 00:22

Chcielibyśmy Ci pomóc, ale tak na odległość to brakuje już pomysłów...

Biały dym to tylko woda, jeśli wszedzie już ja wylałeś to może siedzi jeszcze w układzie wydechowym i sie wydostaje po odpaleniu.
Jak ją odpalasz na te dwie sekundy to odrazu łapie? Czy trzeba kręcić? Jakaś róznica na ssaniu i bez?
No i czy jak ją odpalisz na te dwie sekundy i zgaśnie to możesz odrazu znow ją odpalić?
Dlaczego moto bez chłodnicy?
Awatar użytkownika
Fenek16
 
Posty: 158
Rejestracja: 20 lut 2010, 19:39
Lokalizacja: Starachowice / Warszawa
Sprzęt: F3 97r.
GG: 5450333

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Zymelpmi dodano: 26 sie 2011, 16:20

Moto jest bez chlodnicy bo wymienialem uszczelke pod glowica i zdemontowalem do wyjecia silnika. W ukladzie wydechowym nie ma nic wody bo byl zdjety tez.. To jest tak. Musze sie sporo nakrecic silnikiem zeby zachwycil chociaz na te chwilke. Jak juz chwyci to burknie ze 2 razy. I gasnie. Wydobywa sie wtedy ten gesty dym. Czasami idzie odpalic znowu a czasami nie... tzn odpalic... czasami poprostu zachwyci jeszcze raz i gasnie. Kumpel mowi ze moga byc swiece do wymiany i jak jest sprezanie to poprostu zdmuchnie iskre. ale czy o jest mozliwe? Czyscilem swiece i byla iskra... Kurde:(
Zymelpmi
 
Posty: 125
Rejestracja: 24 mar 2011, 22:30
Sprzęt: Cbr f3
GG: 8554612

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: kwadron1 dodano: 26 sie 2011, 23:05

Tak się zastanawiam czy dobrze zapłon ustawiłeś, bo możesz mieć mniej więcej na znakach ale, czasami jest tak że obrócisz wał o 360 stopni i zapłon nie bedzie się zgadzał tzn. jest przestawiony o pół ząbka, wtedy musisz przestawić wał o kolejne 360 stopni żeby pasowało. W motocykłach z lat 80 w serwisówkach obliczało się jeszcze ilość ogniw i pasowanie ogniwka na połączeniu pokrywy zaworów z głowica.
Awatar użytkownika
kwadron1
 
Posty: 18
Rejestracja: 06 cze 2011, 17:51
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Sprzęt: Super Blackbird

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Zymelpmi dodano: 27 sie 2011, 09:52

Zanim zamknalem pokrywe zaworow obrucilem 2 razy silnikiem a nawet chyba 3 razy i sie zgadzal zaplon za kazdym razem. zawsze bylo ustawione jak w serwisowce. :( Kurde ja juz trace glowe
Zymelpmi
 
Posty: 125
Rejestracja: 24 mar 2011, 22:30
Sprzęt: Cbr f3
GG: 8554612

Re: Ustawianie rozrządu CBR F3

Postautor: Fenek16 dodano: 27 sie 2011, 10:01

Nie ma co marudzić tylko próbuj wszystkiego, bo już brakuje pomysłów. Obróć raz wałem i jeszcze raz przyjrzyj się czy aby napewno wszystko się zgadza co do ząbka :piwo:
Awatar użytkownika
Fenek16
 
Posty: 158
Rejestracja: 20 lut 2010, 19:39
Lokalizacja: Starachowice / Warszawa
Sprzęt: F3 97r.
GG: 5450333

PoprzedniaNastępna

Wróć do CBR 600F

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości