Problem z ładowaniem CBR, regulatorem napięcia, akumulatorem

Gdzie lub jak serwisować motocykle? Informacje na temat serwisów i porady pozwalające pogrzebać sobie samodzielnie.

Moderatorzy: prezes, MartinBikesManiac

Re: Problem z ładowaniem CBR, regulatorem napięcia, akumulatorem

Postprzez Tora Tora 04 paź 2009, 22:35

Bez jeżdżenia i całą zimę powinien wytrzymać.Kolega stawia moto na parkingu odkrytym i mu po zimie normalnie zakręcił i odpalił.Kup miernik ,to niewielki koszt w markecie ok 12zł kosztuje,i pomierz co trzeba.
Każde moto jest fajne
Tora Tora

Sprzęt: CBR 600f

Re: Problem z ładowaniem CBR, regulatorem napięcia, akumulatorem

Postprzez warmplace 20 mar 2010, 19:13

Hej
Witam was wszystkich po pierwsze:) Jestem szczęśliwym... ekhm posiadaczem CBR F3 rok 98 kupionej w czwartek. Sprawa wygląda tak. Jechałem nim 80 KM dojechałem stanąłem na światłach i na wolnych mi zgasł :( okazało się ze padł aku i teraz co było zrobione
kupiony nowy aku - napięcie na nim oczywiście 12.5 v
przy pracy na wolnych bez świateł - 12,8 później rośnie np przy 5000 obr. jest 13 z hakiem.. do 14 coś nie dochodzi tak jak powinno :(
silnik ze światłami 12,2-12,3 volt :( za mało...
Prąd ładowania 01-0,2 ampera ...
brak napięcia na kostce od alternatora...
W pon. oddaje moto do serwisu na sprawdzenie, ale mierzi mnię ten problem - poza tym chcę ścignąć gościa od którego kupiłem moto, żeby się coś dołożył... bo sporo za niego dałem. są trzy możliwości1
1. regler
2. alternator
3. jakiś kabelek
NIe znam sie i nie wiem o co chodzi ... pomocy !:) Czy da się coś wykluczyć ?... Wiem, że temat był nie raz wałkowany, ale sprawy voltów i innych parametrów są różne. Dzięki koledzy!
warmplace

Sprzęt: cbr 600 f3

Re: Problem z ładowaniem CBR, regulatorem napięcia, akumulat

Postprzez adrianooo 13 kwi 2010, 12:12

koledzy mam sporego rebusa do rozwiazania w zwiazku z moja cebra xx.rano jak zawsze odpalilem ja bez problemu zrobilem jakies 40 km,zgasilem i juz nie chciala ze mna "rozmawiac".akumulator byl rozladowany do takiego stopnia ze nie mial sily zakrecic rozrusznikiem.podlaczylem go pod prostownik i odpalilem bez problemu,miernik pokazuje 12v przy wolnych obrotach bez swiatel ze swiatlami 11.odrazu pomyslelem ze to napewno regulator napiecia,co jes normalne w tym modelu,ale tu zaczyna sie wiekszy problem mianowice ze chcialem jeszcze sprawdzic alternator czyli trzy zolte kabelki we wszystkich kombinacjach.....i okazalo sie ze napiecie wynosi tam 0,1 0,2!!!!!!!!!!!!!!!oczywiscie w strone alternatora!!!!gdzie powinno byc 50 60v przy 5-7k obrotow!!!wiec moje pyt brzmi czy padniety jest alternator,czy moze jak wymienie regulator wroci wszystko do normy????
adrianooo

Sprzęt: Honda XX
GG: 4851507

Postprzez blu-red 16 kwi 2010, 22:44

Mam problemy z akumulatorem, z tego co sprawdzalem z chlopakami w serwisie napiecie jest okej i powinien sie ladowac jednak tak nie jest. Malo tego akumulator, ktory byl jest uzywany i nie jest przeznaczony do cbrki :? I tutaj pytanie czy taki akumulator http://www.allegro.pl/item986677934_akumulator_yuasa_ytx9_bs_honda_cb_cbr_ch_fes_fmx.html bedzie dobry bo w specyfikacji jest tylko f4i do 2001 roku a moje moto jest z 2002r. Niestety nie stac mnie poki co na http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumulator-motocyklowy-yuasa-ytz10s-p-68.html Moze jakies propozycje od was co do akumulatora do 300zl? Z gory dzieki za pomoc.
blu-red

Sprzęt: cbr f4i 2002r

Postprzez MartinBikesManiac 17 kwi 2010, 10:00

Obydwa podejdą bez problemu z tym,że ten 1 jest bardzo drogi takie same sprzedaję po 169zł :piwo:
SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY.CZĘŚCI TUNINGOWE DO SAMOCHODÓW.ZAWSZE SUPER CENY !! ;P
MartinBikesManiac
Moderator

Sprzęt: Fajny..;P
GG: 1970398

Postprzez eldzi 17 kwi 2010, 11:28

Siemanko
musze zakupic akumulator zamontowany mialem MF CTZ10S z szukania w necie dowiedzialem sie ze jest to 10Ah
i pytnaie jaki powinien byc w cbr f4i sport ? jesli 8Ah to sie nie dziwie ze tamten padl
eldzi

Sprzęt: f4i SPORT

Postprzez MartinBikesManiac 17 kwi 2010, 21:34

CTZ10S to odpowiednik YTZ10 (s/bs) ma on 8,6ah przeważnie żelowe tyle mają.Można też użyć YTX9 (bs) jest o 0,6 ah słabszy.Ale moto bez problemu na nim będzie latało. :piwo:
MartinBikesManiac
Moderator

Postprzez blu-red 20 kwi 2010, 09:27

Wlasnie czekam na aku od Martina :piwo: ale caly czas sie zastanawiam co jesli to nie tylko wina akumulatora. Czy po podpieciu nowego aku sprawdzac od razu ladowanie przy 5tys obrotow czy nie jest za duze zeby mi nie wykonczylo tego aku? Rozumiem, ze jesli ladowanie za duze to wymieniac regulator napiecia? Mozna go latwo samemu wymienic ? Ma ktos namiar na jakis akcesoryjny bardziej wytrzymaly niz ten "hondowski" :roll:

PS.
http://www.reg_mot.republika.pl/index.html Ten polski z radiatorem solidnie wyglada tylko z tego co widze na koncu nie ma kostki do polaczenia, da rade samemu taka koncowke zrobic ?

Ps. Juz wszystko wiem ;) jest mozliwosc zakupu takiego regulatora na zyczenie z kostak czyli mozntaz bezproblemowy ;) z tego co wyszukalem ludzie chwala sobie ten regler ale i tak wolalbym zeby mnie ominela wymiana 8-)
blu-red

Postprzez MartinBikesManiac 20 kwi 2010, 12:15

Są też takie http://www.larsson.pl/?c=r&no=MTI5MDAzNg==&bid=104201
Tylko trochę kosztuje... :moto:
MartinBikesManiac
Moderator

Postprzez blu-red 20 kwi 2010, 12:27

Szczerze chyba najpierw wolalbym zaryzykowac ten polski zamiennik bo jak by ten z larssona sie spalil to chyba by mnie ... strzelil delikatnie mowiac :mrgreen: no ale nic jutro pomierze na wtyczce wchodzacej do regulatora czy alternator ma napiecia takie jak powinny byc i wtedy bede sie martwil ;)
blu-red

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika motocyklowa