Przygody z policją

Informacje dotyczące rejestracji, ubezpieczenia i innych.

Moderatorzy: qiun, prezes, gojo

Przygody z policją

Postprzez qiun 07 lut 2008, 13:12

Takie pytanie do Was czy mieliście jakieś przygody z policją, lub innymi organami prawnymi ... ? Jak tacy Panowie lub Panie 8-) podchodzą do rozmowy ?
Ja osobiście nie miałem jeszcze przyjemności być na takiej rozmowie ale słyszałem że bardzo pozytywnie są motocykliści traktowani, bardzo często z żartem.

Jeżeli mieliście jakieś osobiste przejścia zapraszam do dyskusji
Zanim odkręcisz manetkę pomyśl ...
qiun
Administrator

Sprzęt: CBR F3

Re: Przygody z policją

Postprzez sbstg 19 mar 2008, 14:31

miałem juz "przyjemność". Sposób podejścia zależy od osobowości "owego" stroża prawa. Z uwagi, iż niektórzy są myśliwymi i jak juz dopadnie to biada... wiadomym jest, iż niepisane prawo ogranicza nieco możliwość zatrzymywania pędzącego motocykla tymbardziej jeżeli ten nie wykazuje najmniejszej do tego chęci. Rośnie gniew i zawziętość. Zdażyło mi się kilka razy ne zatrzymać do kontroli... której to policjant poprostu nie zdążył zasygnalizować :) widziałem tylko jego dziwne gesty kątem oka... często jest to "oddanie honorów":) Z zasady w mieście jeżdzę bezpiecznie, a wtedy nie ma powodów do kontroli.
Sławek
Starogard Gdański
sbstg

Sprzęt: 1000 rr, GSXR 750
GG: 2640353

Postprzez qiun 19 mar 2008, 21:55

Tak jak pisałeś, "zależy od osobowości "owego" stróża prawa", bo już nie raz się spotkałem z tym że panowie w niebieskich mundurkach zupełnie inaczej podchodzą do motocyklistów. Tak samo straż miejska się nie czepia do motocykli zaparkowanych w miejscach gdzie jest strefa :P
qiun
Administrator

Postprzez sbstg 20 mar 2008, 13:21

Znam też kilku "niebieskich" którzy jeżdzą na ścigaczach... jeden z nich jest też niezły w stuncie. Ci zapewne podchodzą do motocyklistów z przymrużeniem oka
Sławek
Starogard Gdański
sbstg

Sprzęt: 1000 rr, GSXR 750
GG: 2640353

Postprzez mmlody86 26 kwi 2008, 16:48

Witam
Czytajac ten post naszla mnie taka mysl.
Co zrobi policjant jezeli zatrzyma mnie na motorze, i nie bede mial PJ na motor tylko na samochod? co mi za to grozi?
mmlody86

Postprzez qiun 26 kwi 2008, 20:04

Oficjalnie jeżeli masz prawko na auto to 300 zł mandatu i ileś tam punktów karnych, jeżeli nie masz żadnego prawka i śmigasz na moto to dostajesz 500 zł mandatu.
Natomiast jak jest w praktyce to już zależy od danego policjanta ;)
qiun
Administrator

Postprzez RafalPrelude 30 kwi 2008, 22:26

oficjalnie to jesli nie masz kategorii dostajesz mandat 300-500pln i zero punktow karnych. nigdy nie bylo tak ze za brak kategorii dostawalo sie punkty. a nie oficjalnie mialem juz kilka zatrzyman ( na stacji - po zlamaniu przepisu lub gdzies na zakazie) i zawsze mozna sie dogadac po ludzku. nie wiem jak z tymi smiesznymi straznikami miejskimi. kiedys jeden policjant powiedzial mi swieta prawde, "rafal my nie wnikamy w wasza jazde tylko nie swirujcie przy nas bo wtedy musimy zatrzymac jesli mamy taka mozliwosc" moral taki ze jak widzisz policje to grzecznie wtedy nie beda cie chaltowac. jedyne na co sa cholernie cieci to na podwijane blachy lub ich brak.
Honda CBR iS `03
RafalPrelude

Postprzez qiun 16 maja 2008, 20:09

Ostatnio kilka razy jak śmigałem na moto przytrafiła mi się śmieszna sytuacja. Jadąc sobie spokojnie widziałem misiaczków jak mierzyli prędkość puszcze która jechała przede mną, natomiast jak ja się do nich zbliżałem to przestali mierzyć prędkość i jeszcze mi kiwnęli głową :D :tanczacybanan:
qiun
Administrator

Postprzez gojo 19 maja 2008, 15:52

qiun napisał(a):Oficjalnie jeżeli masz prawko na auto to 300 zł mandatu i ileś tam punktów karnych, jeżeli nie masz żadnego prawka i śmigasz na moto to dostajesz 500 zł mandatu.
Natomiast jak jest w praktyce to już zależy od danego policjanta ;)

Jest tak jak piszesz (choć nie jestem pewny czy są punkty), ale chciałbym wskazać inny problem, o którym trzeba wiedzieć.
Jak coś się stanie, ty gdzieś przyłoisz, lub ktoś w Ciebie przyłoi, to brak PJ skutkuje "niedziałaniem" ubezpieczenia OC/AC (nawet jeśli jest), co z kolei może skutkować bardzo dużymi kosztami. Jeździłem trochę bez PJ, ale trzeba mieć świadomość, że jak coś się rypnie - to na całego.
--
gojo @ CBR600FSport'01
gojo
Moderator

Sprzęt: CBR F4i Sport

Postprzez RafalPrelude 22 maja 2008, 18:58

jesli ty jestes winny zdarzenia, twoje ubezpieczenie placi kolesiowi za naprawe, nastepnie wzywaja ciebie do zwrotu kosztow naprawy. jesli nie zrobisz tego do 30 dni sprawa idzie do sadu a pozniej do dzialu winydkacji, jak wszedzie. jesli zdarzeniw jest z winy puszki, nie ma znaczenia ze nie masz pj, oc kolesia pokrywa ci koszty naprawy motocykla. no i ty tradycyjnie pićęt w plecy ;)
Honda CBR iS `03
RafalPrelude

Następna strona

Powrót do Prawo