Wyprawa !!!

Porady, informacje gdzie można wybrać się w dalszą podróż na motocyklu. Relacje z wypraw.

Moderatorzy: qiun, prezes, gojo

Re: Wyprawa !!!

Postprzez gojo 27 gru 2008, 11:41

Teoretycznie powinno się udać... ale będzie boleśnie i niewygodnie i pod koniec dnia nie będziesz miał już radochy z jazdy.
Ja maksymalnie jednego dnia zrobiłem jakieś 850km i byłem zmęczony (choć po drodze parę razy zaliczyłem deszcz)...
--
gojo @ CBR600FSport'01
gojo
Moderator

Sprzęt: CBR F4i Sport

Postprzez qiun 27 gru 2008, 12:39

1700 km w 18 h hmmm no życzę powodzonka :-) ja zrobiłem w jeden dzień 1100 km jadąc z Venecji do Krakowa i powiem Ci że spałem na brzuchu bo mnie du** tak bolała że na plecach spania nie było mowy :-)
Nie mówię że się nie uda bo jak się człowiek zaprze to się na bank uda ale moim zdaniem powinno być coś w tym trochę przyjemności :-)
Zanim odkręcisz manetkę pomyśl ...
qiun
Administrator

Sprzęt: CBR F3

Postprzez John Doe 29 gru 2008, 03:32

gojo ---> radość to będzie z 2 tygodni na miejscu,kręcenia sie po całym "obcasie" włoskiego buta i opijanie narodzin siostrzeńca/siostrzenicy :P Poza tym pewnie będę tak podjarany wyprawą że pewnie mnie nieźle adrenalina znieczuli :P

qiun ---> respekt hm.. a ile Ci zajęła trasa i w jakich warunkach drogowych robiłeś ten przelot? Z bagażami/plecaczkiem ?

Ja będę jechał sam i bez bagaży poza małym plecaczkiem z najważniejszym stuffem, reszta pojedzie autokarem. Jak będzie za ciężko to gdzieś w trasie sie prześpi a ew powrót zrobi się inna trasą, np promem przez Adriatyk, tylko nie wiem czy przez Chorwacje da się tak wygodnie poźniej przebić.

No ale trzeba jeszcze dożyć do wyjazdu ze sprawną maszyną ;)
--------------------------------
Jeśli blizny dodają charakteru to moje moto jest ku***sko charakterne....
John Doe

Sprzęt: CBR F4i Sport 2001
GG: 1174890

Postprzez gojo 29 gru 2008, 11:12

Czy siedząc piętnastą godzinę w siodle będziesz potrafił się skoncentrować?
No i jak pomylisz po drodze ze dwa razy drogę, to kolejne parę godzin w du*** :)

Ja bym się nie porywał. Gotów bym był wyjechać dzień wcześniej i kimnąć gdzieś po drodze.
--
gojo @ CBR600FSport'01
gojo
Moderator

Sprzęt: CBR F4i Sport

Postprzez qiun 29 gru 2008, 11:21

John Doe napisał(a):qiun ---> respekt hm.. a ile Ci zajęła trasa i w jakich warunkach drogowych robiłeś ten przelot? Z bagażami/plecaczkiem ?

Wyjechałem o 8:30 z Venecji i byłem na 1:30 w Krakowie, i leciałem załadowany 3 kuframi tankbagiem, i plecaczkiem - moją żoną ;-)
Zanim odkręcisz manetkę pomyśl ...
qiun
Administrator

Sprzęt: CBR F3

Postprzez Yako 30 gru 2008, 11:06

Jeśli chodzi o Chorwację to drogi mają rewelacyjne wbijasz się na autostradę i ognia, ja niestety byłem tam samochodem i pomimo że mało nie przebiłem podłogi wciskając gaz to powyżej 200 nic a nic nie chciał więcej z siebie dać a obok mnie tylko furczało, co chwilę jakieś, moto które właśnie przekroczyło 2,5 paczki i zbliżało się do prędkości światła :D . Co do jazdy tyle godzin raczej kiepski pomysł potem człowiek ma totalnie dość wszystkiego z sobą włącznie hehe no i końcówki takiej jazdy bywają kiepskie i kosztowne jak to miało miejsce w moim przypadku a naprawić pojazd w Chorwacji wcale nie jest łatwo biorąc pod uwagę, że jak już znajdziesz warsztacik to niekoniecznie muszą tam mówić po angielsku, ale dość marudzenia tylko doczekać się ciepełka w siodło i jazda. Może i ja się wybiorę w tym roku motorkiem tylko jeszcze nie wiem dokładnie gdzie Chorwacja jest piękna, ale chyba bardziej mnie ciągnie w Alpy pośmigać tam kilka dni.
nie sztuka się rozpędzić ,sztuka to zatrzmać się choć 1 mm przed ......
Yako

Sprzęt: CBR 600 F4i
GG: 8035665

Postprzez John Doe 11 sie 2009, 19:01

Odświeżam trochę temat bo jak na razie w tym roku nie skasowałem CBR-ki a brat ma ślub więc wypada się pojawić :imprezka: :) Lecę za kilkanaście dni do Taranto (Tarent).
Plan zakłada jechanie ile się da :szalony: , solo bez bagażu z ew nocowaniem gdzieś w Italii jak nie dam już rady.Widoki na trasie i ew zwiedzanie mnie nie interesuje tym razem,liczy się szybki przelot na miejsce docelowe.

Mam parę pytań do bardziej doświadczonych moto-turystów :

-Wybiera się ktoś z Was na południe w najbliższym czasie ? :D

-Wykupował ktoś na taki wyjazd jakieś dodatkowe ubezpieczenie?

-podobno w Czechach trzeba mieć na wyposażeniu apteczkę,komplet żarówek zapasowych i kamizelkę. Wiecie o jeszcze jakichś niespodziankach w krajach tranzytowych ?

-Jaką trasę polecacie ? Warto jechać przez Słowację czy lecieć przez Czechy i Austrię?

-o jakiej porze najlepiej wyjechać? nad ranem? w nocy?

-Warto pokusić się o omijanie autostrad we Włoszech? Bo cała trasa autostradą to ponad 64 euro w jedną stronę...

-Czy włoskie umiłowanie do sjesty nie powoduje problemów ze znalezieniem czynnej stacji benzynowej o tej porze?

-za paliwko lepiej płacić kartą bankomatową czy gotówką zakupioną wcześniej w pl? co taniej wychodzi?

-jak wygląda kwestia szukania noclegów bez rezerwacji przy autostradzie,jakieś tanie motele,coś w tym guście?

Za wszelką pomoc z góry dzięki ;)
John Doe

Postprzez John Doe 22 sie 2009, 10:19

jednak jazda 2000km jednego dnia to faktycznie zly pomysl, wysiada tylek,nadgarstki,ramiona...
jesli komus sie wydaje ze to nic to po 1200 km przyjdzie mu zmienic zdanie.Teraz wiem ze powrot robie z noclegiem i z pomieciem autostrad :)
John Doe

Postprzez Antek 24 sie 2009, 01:41

Zrobiłem dziś trasę z nad morza 490km na mojej F- dwójce. Po polskich drogach, żeby się ktoś zesr...ł, nie zejdzie poniżej 6 godzin (nawet, jak by miał Hayabusę z podtlenkiem :D - były momenty, że miałem 220-230km/godz....ale tylko momenty) . Dziury, nieprzewidywane zakręty, mijanki ze światłami panów drogowców i pełno debilnych bab w puszkach, które uważają, że jazda 40km/godz. na ciągłej linii to dobry sposób na bezpieczną jazdę...sorry za mój wkurw...ale właśnie moczę dupę w rumianku po zejściu z naleśnika, który przez 6 godzin udawał siedzenie.
Wielki respekt dla kogoś, kto naszymi sprzętami przelatuje 1000km w ciągu dnia. Z bezpieczeństwem nie ma to jednak chyba nic wspólnego - nie wierzę, żeby koncentracja po 5-6 godzinach jazdy była tak sama, jak na początku...ale może ja cienki Bolek jestem - pewnie autostradą w tym czasie bym zrobił 800...
P.S. Jedyne pociesząjace, że przy Dynojetach i K&N średnia wyszła 5,32l/100km :thumbup:
Antek

Sprzęt: CBR 600 F2

Postprzez sbstg 25 sie 2009, 07:07

Chcąc pojeżdzić na koszlińkim torze kartingowym mam w jedną stronę około 270 km, powrót to kolejne 270 no i jeszcze mykanie na miejscu. Razem w okolicach 600 km. Po takim wypadzie można powiedzieć, że jestem zmęczony. Lubię jednak takie traski, zmęczenie i wrażenia wywołują u mnie uśmiech na cały tydzień;)
Sławek
Starogard Gdański
sbstg

Sprzęt: 1000 rr, GSXR 750
GG: 2640353

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turystycznie - przejażdżki, relacje