Zakup Hondy

Ścigacze, naked, enduro, czopery...

Moderatorzy: qiun, prezes, gojo

Re: Zakup Hondy

Postprzez Dorota 22 gru 2009, 11:31

Mój fazer był kupiony w tym roku w lutym z przebiegiem 52700, rocznik 04, realny przebieg dla modelu z tego roku wpłynął na decyzję o moim zakupie. Stan techniczny też był istotny, wiadomo. Wszystko zależy od tego jak dbamy o motocykl. Zrobiłam nim od kwietnia 16 tys. km i nigdy mnie nie zawiódł :D
Teraz chcę kupić CyByRy, która notabne stoi w moim garażu, rocznik 06, przebieg 10 tys. Mogę kupić ją w ciemno, bo znam jej historię, no i wiem, że przebieg jest oryginalny.

Obawiam się, że przy sprzedaży fazera będą ludzie marudzić, że taaaki przebieg, ale nie mam zamiaru cofać licznika z tego tytułu. Ze swojego doświadczenia wiem, że 10-letnie motocykle z przebiegiem 30 tys. km, to jak znalezienie igły w stogu siana, są ale to przypadki incydentalne.

Chciałam dorzucić fotę mojej przyszłej hondzi, ale wyświetla komunikat, że nie ma miejsca na załączniki, dziwne... Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim :shock:
http://picasaweb.google.pl/dorotii3/CyB ... 2633851442
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ LATA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !:D
Dorota

Sprzęt: FZ6 S-do sprzedania
GG: 7245929

Postprzez MartinBikesManiac 22 gru 2009, 12:31

Dorota napisał(a):Obawiam się, że przy sprzedaży fazera będą ludzie marudzić, że taaaki przebieg, ale nie mam zamiaru cofać licznika z tego tytułu. :

Ależ tu nikt nie każe Ci cofać licznika.Kolega ``Romus`` tylko informuje jak jest,i się z tym zgadzam w maju miałem przygodę jechaliśmy na 4/5 moto i przy ok 180 km/h kolo nam wyjechał na czołowo VW i zaczął mijać tiry bo myślał ze z naprzeciwka jadą Mz,Jechałem pierwszy wcisnąłem hamulce do dechy i ziomal z tyłu zx10 nie zdążył zareagować w tym samym czasie i wjechał mi w tył. W pzu zrobili fotkę licznika 42k więc od tego przebiegu obliczyli amortyzację pojazdu,a opona tył była zdarta do metalowych drutów (fakt że była ogólnie łysa)a że miała 5 lat to od tego odliczyli -50% nawet jak by była nowa leżakowana to też by -50% odliczyli,więc przy wypadku najlepiej mieć jak najmniejszy przebieg a oponki nie ważne czy łyse to jak najmłodsze.. :D
SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY.CZĘŚCI TUNINGOWE DO SAMOCHODÓW.ZAWSZE SUPER CENY !! ;P
MartinBikesManiac
Moderator

Sprzęt: Fajny..;P
GG: 1970398

Postprzez Dorota 22 gru 2009, 14:58

MartinBikesManiac napisał(a): Ależ tu nikt nie każe Ci cofać licznika.

Ja nie twierdzę, że ktoś mi każe cofać licznik. Napisałam tylko jakie mam doświadczenia w tej materii i z jakimi ewentualnymi uwagami/zastrzeżeniami przyjdzie mi się spotkać przy sprzedaży fazerka...
http://picasaweb.google.pl/dorotii3/CyB ... 2633851442
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ LATA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !:D
Dorota

Sprzęt: FZ6 S-do sprzedania
GG: 7245929

Postprzez jaack 24 gru 2009, 23:43

Dorota napisał(a): Ze swojego doświadczenia wiem, że 10-letnie motocykle z przebiegiem 30 tys. km, to jak znalezienie igły w stogu siana, są ale to przypadki incydentalne.

No to nie wiem bo ja np w ciągu 4lat sprzedalem 3 motocykle, w tym byly 2 nowe brane z salonu i jeden z nich miał po 6 miesiącach jazdy przejechane 960km (GS500), drugi po 15 miesiącach jazdy przejechane 1234km (SV650S), a trzecim (kupiony jako używany 1,5roczny z przebiegiem 4tys km od oficjalnego dealera) po 6 miesiącach nakręciłem 1100km.

Czyli każdy to była igła w stogu siana. I nie widzę w tym nic dziwnego. Spróbujcie mieć rodzinę, 40stkę na karku, pracę z której późno wracacie a zobaczymy ile nakręcicie. Poza tym nie każdy kupuje motocykl jako środek transportu - mnie on sprawia niemal równie dużą przyjemność jak podczas jazdy - podczas samego hmm.. "delektowania" się jego wyglądem.

CO prawda ja nic dziwnego w tym nie widzę, ale już moi bliscy pukają się w czoło, bo ledwie coś kupię a zaraz zaczynam sprzedawać, ale co na to poradzę, że pojeżdżę trochę jednym sprzętem a już zaczynają mi się podobać inne?

Moja CBR PC40 2007 ma jak widać prawie 3lata i na liczniku 3200km. Zużycie tylnej opony to niecałe 10% (w supersporcie, gdzie czasem po tym przebiegu się tylnią gumę wymienia). Jeszcze nią nie jechałem więcej niż 170km/h i jakoś mi się to tego nie śpieszy. W ciągu najbliższego roku z całą pewnością nie zrobię więcej niż 1800-2000km. Jak będę sprzedawał, to 99% potencjalnych kupujących będzie myśleć, że albo licznik cofnięty, albo przebieg jest tak mały z powodu grubszej gleby. A sprzęt nie ma nawet najmniejszej ryski i gdybym ją wstawił do salonu to nawet po oponach byście nie poznali, że używana.

I co? Taka znowu igła w stogu siana? Ot po prostu motocykl od gościa co ma mało czasu na to, co kocha.
jaack

Sprzęt: 600RR K7

Postprzez sbstg 25 gru 2009, 22:03

Kolego jaack nie zgadzam się z Twoją opinią. Użytkowników motocykli delektujących się "posiadaniem" jest bardzo mało. Korzystny zakup sprzętu z małym przebiegiem, używanego w sposób specerowy itd. jest trudny aczkolwiek możliwy. Rynek obfituje w sprzęty z kręconymi zegarami.

ps

Mam na karku "40", rodzinę, dom na utrzymaniu i dwie prace... w tym sezonie zrobiłem 14 000 km. Tak więc i to było mało przekonujące:)
Sławek
Starogard Gdański
sbstg

Sprzęt: 1000 rr, GSXR 750
GG: 2640353

Postprzez jaack 26 gru 2009, 20:44

sbstg napisał(a):Kolego jaack nie zgadzam się z Twoją opinią. Użytkowników motocykli delektujących się "posiadaniem" jest bardzo mało.
Ale jednak są czego ja osobiście jestem przykładem, więc nie rozumiem dlaczego się nie zgadzasz kolego sbstg :-)
sbstg napisał(a):Korzystny zakup sprzętu z małym przebiegiem, używanego w sposób specerowy itd. jest trudny aczkolwiek możliwy.
Nie napisalem, że jest łatwy a nawet raczej dokładnie co Ty - możliwy choć niełatwy, więc i tu się zgadzamy (niełatwy to mało powiedziane - albo z góry się założy, że trzeba zapłacić ok 15-20% niż średnia rynkowa <a i to trzeba się znać> albo pozostają 2 wyjścia; kupić nowy lub tanio a "po przejściach").
sbstg napisał(a):Rynek obfituje w sprzęty z kręconymi zegarami.
Tu się zgodzę jak najbardziej, ale biorąc pod uwagę min. stan polskich dróg oraz postawy polskich sprzedawców - raczej nietrudno, oczywiście przy posiadaniu jakiegoś tam doświadczenia i wiedzy - taki przekręcany licznik wykryć.
sbstg napisał(a):Mam na karku "40", rodzinę, dom na utrzymaniu i dwie prace... w tym sezonie zrobiłem 14 000 km. Tak więc i to było mało przekonujące:)
Ależ to było bardzo przekonujące :-) !!! Jak widać Ty i ja jesteśmy doskonałymi przykładami jakichś tam odwrotności. Świat jest piękny właśnie dlatego, że ludzie są inni. Dlatego Ty w podobnej sytuacji jak ja dajesz radę nakręcić sporo tkm-ów, a ja z racji innego rozumienia "kosztu alternatywnego wolnego czasu dzielonego między swoje przyjemności a czasu dla rodziny" nakręcę tych tkm-ów owiele mniej.

Czy to oznacza, że mamy się spierać? Nie, nie i jeszcze raz NIE!!! Co więcej - znając trwałość i niezawodność obecnych motocykli, wcale nie twierdzę, że Twój sprzęt z przebiegiem np 20tys jest gorszy od mojego z przebiegiem 3tys. Natomiast jest jak najbardziej normalne, że mając do wyboru zakup 2 motocykli w podobnym stanie wizualnym a z różnym przebiegiem - ja wybiorę raczej ten z przebiegiem mniejszym i zdaję sobie sprawę, że za taką zachciankę będę musiał zapłacić więcej. Odwieczne pytanie brzmi - ILE WIĘCEJ? I tu też w zależności od konkretnego "egzemplarza" osoby kupującej w jednym przypadku będzie to 1tysiąc złotych, a w drugim 5tys złotych.

Co więcej - jeśli szukam sprzętu idealnego z małym przebiegiem - to właśnie dlatego, że lubię nie tylko jeździć ale i popatrzeć sobie na maszynę i wtedy po prostu denerwują mnie wszystkie niedoskonałości sprzętu. To wg zasady - boli bardziej przy zakupie (bo większa kasa) , ale boli bardziej tylko raz. Całą resztę razy kiedy patrzę na moje idealne moto - jestem usatysfakcjonowyany i wiem, że to był dobry wybór, bo gdybym kupił tanio i z wadami - takie moto nie przyniosłoby mi tego, czego po nim oczekuję - czyli radości z jego posiadania i poruszania się nim ze 100% pewnością, że jest bezpieczny.

Problem naszego rynku i to zarówno motocykli jak i samochodów - jest taki, że każdy chciałby sprzęt bezwypadkowy, prawie bez przebiegu, bez ryski i wyglądający jak z salonu - ale jak już taki znajdzie - to mówi: "na Allegro przecież są o wiele tańsze..."

I to jest właściwy powód tego, że ludzie miesiącami nie mogą znaleźć sprzęta godnego swoich wymagań - bo szukają nowego, a pieniędzy chcą na taki przeznaczyć jak na składany z dwóch 7-letni.
jaack

Sprzęt: 600RR K7

Postprzez ROMUS 29 gru 2009, 17:41

Ja osobiście nie cofałem w żadnym aucie ani moto licznika bo mi sę nie chce. Cofanie licznika ma jedną zaletę- czego oczy nie widziały tego sercu nie żal :lol2: A co do wypłat odszkodowania za matę to im mniej tym lepiej. Jaki kraj taki obyczaj :thumbup:
SERWIS,SKLEP MOTOCYKLOWY I SAMOCHODOWY. POSIADAMY KOMPUTER DO DIAGNOSTYKI UKŁADÓW WTRYSKU, IMMOBILIZERA ITP. DO MOTOCYKLI, SKUTERÓW, ATV, SKUT. WODNYCH PRODUKCJI JAPOŃSKIEJ, USA, EUROPY I AZJI. 663 899111
ROMUS

Sprzęt: CBR900RR

Postprzez MartinBikesManiac 21 sty 2010, 14:48

Panowie przed zakupem swojej wymarzonej Hondy polecam filmik !!

http://www.youtube.com/user/gacteam#p/f/19/N6OdLw722_g

Nie wspominając o malowaniu to nie wiem jak kolo mógł z kolegą nie zauważyć tak ładnego spawu.. :mrgreen:
SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY.CZĘŚCI TUNINGOWE DO SAMOCHODÓW.ZAWSZE SUPER CENY !! ;P
MartinBikesManiac
Moderator

Sprzęt: Fajny..;P
GG: 1970398

Postprzez uszu 21 sty 2010, 15:52

no to sie koles urzadzil ja swojego fakt tez nie przepatrzylem i nawet nie chce bo akurat znajde z 5 spawow haha tak czy siak jak zjade idzie do malowania i na warsztat powymieniac kilka zuzytych podzespolow ;)
Obrazek
Obrazek
uszu

Sprzęt: szukam litRRa
GG: 725001

Postprzez Yako 21 sty 2010, 18:09

Byłem kiedyś u mechanika i podjechał jakiś koleś pospawać ramę w kawasaki ninja podobno już kolejny raz połamał. Jak ktoś kupi taki motorek to się może trochę zdziwić jak się dowie że na taką minę się władował
nie sztuka się rozpędzić ,sztuka to zatrzmać się choć 1 mm przed ......
Yako

Sprzęt: CBR 600 F4i
GG: 8035665

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motocykle